Scouts

Jongens en meisjes van 11 tot 14 jaar
Opkomsten: Zaterdagmiddag
Tijden: van 14:30 tot 16:30 uur

De Scouts zijn een groep van jongens en meisjes die samen elke zaterdag met de leiding leuke activiteiten doen. Bij scouting de burcht richten wij ons op plezier, gezelligheid maar ook op de ontwikkeling van de scouts.

Tijdens de opkomsten doen wij activteiten met de hele groep of doen wij dit onderverdeeld in "patrouilles". Dit zijn groepjes scouts van ongeveer 5 scouts. Hierin is er een "patrouilleleider" (een PL), dit is meestal de oudste scout van de patrouille. Dan is er ook een "Assistent Patrouille Leider" (een APL). Vooral tijdens opkomsten en kampjes in patrouilles vragen wij (het leidingteam) van de PL's en APL's om de leiding te nemen en de verantwoording op zich te nemen van de patrouille. Op deze manier leren de scouts verantwoordelijk gedrag en leiderschap. Het leidingteam zal altijd de eindverantwoordelijkheid hebben.

We zien onszelf als moderne Scouts. We draaien een diversiteit aan programma's. Van speurtocht tot disco, van sport tot gamen of chatten (Jamboree On The Internet J.O.T.I.). Verder programma's als: primitief koken op houtvuur, sport & spel, pionieren (contructies bouwen van palen en touw, zoals een familieschommel, een toren, een keuken, etc.), zwemmen e.d. Net als de J.O.T.I. is de Regionale Scouting Wedstrijd een leuk jaarlijks terugkerende activiteit. En omdat het zo leuk is houden we standaard een herfst-, voorjaars- en zomerkamp. De laatste is ook direct het hoogtepunt van een Scoutsseizoen. We gaan dan een week met de hele groep kamperen, meestal op de fiets.

Zomerkamp Engeland 2016

Elke Scout maakt in zijn Scoutsloopbaan ook een week zomerkamp in het buitenland mee. In 2012 ging het kamp naar Duitsland en in 2016 was dit Engeland. Nieuwe Scouts leren eerst samen een tent op te zetten, eten te koken, niet te verdwalen bij een wandeltocht etc. De nadruk ligt vooral op het samenwerken en gezellig samen bezig zijn. Tijdens een zomerkamp blijkt zo'n groepje in staat veel (al dan niet geheel) zelfstandig te kunnen. De oudere Scouts helpen soms ook mee bij de voorbereiding van het programma, zo krijgen ze dus meer verantwoordelijkheid.

Een nieuwe Scout kan eerst een tijdje rondkijken. Een aantal weken daarna volgt de "installatie" waarbij de Scout de belofte aflegt en het uniform aankrijgt en vanaf dan officieel bij de scouts hoort.

De opkomst wordt iedere week traditioneel geopend door het hijsen van de vlag en het opnoemen van de wet. Hieronder de wet, om te oefenen:

Een Scout trekt er samen
met anderen op uit
om de wereld om zich heen te ontdekken
en deze meer leefbaar te maken.
Hij is eerlijk, trouw, vriendelijk,
spaarzaam, sober, houdt vol
Zorgt goed voor de natuur en respecteert zichzelf en anderen.