Groep & Stichting

De Groep
Vraag maar eens aan je leiding als je iets wilt weten van de lange geschiedenis van onze groep. Wist je bijvoorbeeld dat we vroeger vier groepen waren, en dat we pas sinds 10 april 1999 allemaal dezelfde das dragen? En dat we pas sinds 1997 in dit clubhuis zitten, en daarvoor in 't oude gebouw aan de Holleweg?

De groepen waaruit Scouting de Burcht is ontstaan zijn al meer dan 60 jaar actief met scouting in Hilversum.
Er zijn in Hilversum nog een aantal andere scoutinggroepen. Wat maakt "De Burcht" anders? Wij zijn een middelgrote groep waar voor alle leeftijden van 5 tot 23 een leuk spelaanbod wordt geboden. We denken zelf dat we de leukste en gezelligste groep uit het 't Gooi zijn, reden dus om te komen kijken!

Onze historie maakt ons ook anders, maar we gaan met onze tijd mee. Tot een aantal jaar geleden had de Burcht aparte speltakken voor jongens en meisjes in de leeftijd 7 tot 11, en 11 tot 15. Daarmee waren we uniek in de regio. Door een gebrek aan vrijwilligers hebben we enkele speltakken moeten samenvoegen. De huidige groep bestaat dan ook uit 5 speltakken (Bevers, Esta's, Scouts, Explorers en een Stam) waarover je op deze website van alles kunt lezen.

We hebben ongeveer 15 mensen die elke zaterdag de activiteiten verzorgen. De leiding van de speltakken. Verder heeft de groep 1 groepsbegeleider die de leiding weer ondersteunen en onder andere zorgen voor trainingen en cursussen van de leiding. Ook zijn er achter de schermen stille krachten die bv. het gebouw, de geldzaken en het beleid verzorgen (commissies en groepsbestuur).

Leiding
Leiding van de Burcht wordt je namelijk niet zomaar. Een introductie periode binnen de groep, en regionale ondersteunings teams, die ook verdere trainingen van leiding verzorgen.
De tijdsbesteding als leiding is buiten de zaterdagmiddag de trainingen, de programma voorbereiding, enkele weekend kampen en een zomerkamp van een week (behalve de Bevers).
Verder is de leiding een gezellige vriendenclub, die voor en na de opkomsten vaak nog bij elkaar zit.

Ben jij geïnteresseerd in leiding geven bij onze groep? Stuur dan een mailtje naar

Scouting Nederland logo

De Stichting
De 'bezittingen' van de Burcht worden beheerd door een stichting, stichting Scouting 'de Burcht'. Deze stichting regelt dingen als het clubhuis, de financiën, het grote materiaal, contacten met officiële overheden en instanties, verhuur van gebouw en materiaal. De contributie bijvoorbeeld, dat is iets dat door de stichting wordt geregeld. Helaas krijgen wij geen cent subsidie, zodoende is het elk jaar weer een uitdaging om een begroting te maken waar iedereen mee kan leven, en dan met name de ouders, want het is één van onze doelen om Scouting altijd betaalbaar te houden, en dus contributieverhoging te voorkomen.

Bouw en onderhoud
De stichting heeft een speciale werkgroep die onderhoud en nieuwbouw van het clubhuis voor z'n rekening neemt. Een enthousiaste groep mensen (die altijd hulp kan gebruiken!) die het 'klussen aan de Burcht' doen. De hele nieuwbouw van ons clubhuis, in 1997, en de bouw van de kelder in 2001, is onder aanvoering van deze mensen gerealiseerd.

Materiaal
De stichting heeft ook een materiaalcommissie. Het groot spelmateriaal, bijvoorbeeld tenten, pionierhout en kooktoestellen, wordt beheerd en onderhouden onder aanvoering van deze mensen. Zij zorgen ervoor dat de speltakken met goed en veilig materiaal kunnen werken en op kamp gaan.